Anyssskovo blog
Důkazy nikdy nelžou

Aktuální články


Rubriky


Odkazy


Fotoalbum


Archiv


Anketa


Hledání



RSS

Jste praví češi

Bezvadný článeček mojí kamarádky, spolužačky a sousedky v lavici Haničky o výrobě tekutého chleba národa našeho......................takže teď když mam návod, seženu suroviny a dam se do vaření....


Váš Anysssek


Celý proces výroby zlatého moku začíná výrobou sladu. Jak na to? Jednoduše. Nejprve budete obilí (klasicky ječmen, z neznámých důvodů se tam nedávají celé klasy) máčet. Cílem je zvětšení obsahu vody. Ráčte-li dobré pivo, doporučuje se ječmen přivzdušňovat. Tento krok trvá circa tři dny (je mi jasné, že po čase zjistíte zcela přesný čas, při kterém bude výsledek výroby nejlepší - něco jako lety ověřená praxe skladovat pivo na sedmém schodu :-) ). Nyní by rád ječmen klíčil - v tom mu nebraňte, rozložte ho na vrstvy silné circa 15 cm a ty postupně promíchávejte. Vydržte s tím do doby, než bude klíček delší než tři čtvrtiny obilky. A teď sušit. Enzymy, které vznikly v prvních fázích se inaktivují, obsah vody se sníží, klíčení se zastaví. Teplota, při které se suší se postupně zvyšuje, končí se tak při 80°C. Chtěli-li jste černé pivo a postupovali podle postupu, máte už smůlu :-). Ale poučení pro příště - máčet víc, nechat vyklíčit víc a vysušit při vyšší teplotě (105°C). Postup výroby sladu pro nealkoholická piva popisovat nebudu :-).

Slad by byl. Teď ho nechte asi tak měsíc odležet, mezitím se dívejte třeba na televizi. A přichází konečně hrubá síla - bude se mlít a vznikat by měl sladový tluč. Tak teď přidáme vodu (ať můžete potřebu pití piva svádět na žízeň). A teď rmutovat - tj. přeměnit polysacharidy (takový hajzlíci v těch obilkách) na cukry, se kterými si kvasinky poradí. O to se postarají enzymy, vy můžete zůstat u televize. A teď zas práce - budete scezovat nebo filtrovat nebo prostě dělat něco, čím poddělíte pevný podíl od požadované sladiny. Přichází řada na chmel - tedy respektive na samičí šištice - a na předvedení vašeho kuchařského umění. Budete vařit sladinu s těmi šišticemi. Vzniká mladina. A přichází řada na malé potvůrky s názvem kvasinky - ty vám přemění cukry na alkohol a oxid uhličitý. A uležet, skladovat na sedmém schodu....

17.01.2008 12:27:59 | stálý odkaz

Komentáře

0 komentářů:


přidat komentář
<< úvod
TOPlist
TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se